Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Van plankenkoorts naar podiumplezier

Stralend het podium op voor een bezield optreden.

Muziek maken, en dan met name optreden, kan het leukste zijn wat er is, maar voor je het weet ben je in één van onderstaande scenario’s beland, en valt je optreden in het water, tot frustratie van jezelf, en het publiek:

Herken je dit?

  • ‘Ik studeer de muziek goed in, zorg dat ik alles in orde heb, maar zodra ik het podium opstap blokkeer ik, en komt er maar een fractie uit mijn instrument van wat ik in huis heb.’
  • ‘Ik vind het fijn om voor anderen te spelen, maar raak zo zenuwachtig, dat mijn vingers/ mijn stem gaan trillen, en dan voel ik me zo afgaan.’
  • ‘Voordat ik het podium opga, ben ik misselijk, heb koude handen en ben volledig in de war. Ik weet soms niet eens meer wat ik ga spelen. Paniekgedachten als: "Ik wil hier weg", "Dit is een heel kwade droom", "In welke toonsoort staat het?" "Volgens mij heb ik mijn voordeur open laten staan"  cirkelen door mijn hoofd en zorgen voor chaos en angst.’
  • ‘Voordat ik ga optreden is alles in orde met mij, maar wanneer ik daar op het podium zit word ik blanco en weet ik niet wat ik doe. Achteraf hoor ik van anderen hoe het is gegaan.’
  • ‘De enige manier om op te treden voor mij is: mij afsluiten van het publiek, me voorstellen dat er niemand is en mijn ding doen.’

Veel mensen ervaren dit 

Wist je dat zeker 50% van alle muzikanten (profs en amateurs)  last heeft van podiumangst?
Je verkeert daarmee in het beroemde gezelschap van Jacques Brel, Horowitz, Maria Callas, Glenn Gould en vele anderen.
Het maakt niet uit of dat podium groot of klein is,of muziek je beroep is of niet. Als je optreedt krijgen angsten die je normaal niet hebt grip op je. Je hoofd gaat malen over wat er mis kan gaan, hier, thuis of in de wereld. Vinden 'ze' het wel goed? Heb ik echt wel goed geoefend? Zullen ze horen dat ik nerveus ben? En alles waar je bang voor bent gebeurt: je maakt fouten, je voelt je ongemakkelijk en je verliest de controle over de situatie. Nee, zo kan muziek maken niet bedoeld zijn.

Zwijgen helpt niet

Het is geen onderwerp waar musici openlijk over spreken, het is tenslotte een pijnlijk probleem. Een soort roze olifant: iedereen weet dat die er is, maar negeren voelt makkelijker.
Ik snap het ook wel. Lijden aan podiumangstvoelt als een bewijs van gebrek aan muzikale kwaliteiten. Het komt niet overeen met het ideaal van muziek: met hart en ziel wil je aan anderen de schoonheid ervan laten horen. Je wilt licht, plezier, meeleven delen, het publiek is welwillend. Maar dan gebeuren er op het podium dingen met je die je niet in de hand hebt.
Het zorgt ervoor dat je het plezier in muziek kwijtraakt, dat je jezelf wijsmaakt dat optreden niet voor jou is.

Een greep uit de gevolgen van podiumangst:

Er zijn professionals die van beroep veranderen, een uitvoering afzeggen, omdat ze de spanning van het optreden niet meer aankunnen.
Musici die tijdens een toelatingsexamen of auditie niet kunnen laten horen wat ze in hun mars hebben. Wat een verspilling van talent, mogelijkheden en geld.
Je loopt optredens mis, en dus inkomsten, omdat je lang moet herstellen van de spanning, het zichtbaar is dat je moeite hebt op het podium.
Ondanks je muzikale kwaliteiten word je minder gevraagd op te treden, want je bent een risico wegens je wisselende prestaties door podiumangst.

Herken je dit?

Lees dan verder. Ik heb een methode ontwikkeld die alle aspecten van het optreden makkelijker voor je maken.
Mijn naam is Dieke de Jong, afgestudeerd als docent gitaar (conservatorium Groningen) en docent muziek (conservatorium Den Haag). Ik heb veel opgetreden, en was vanuit eigen ervaring een expert in podiumangst. Nu is dat anders en kan ik met volle teugen genieten van mijn optredens.
Ik ben ervan overtuigd dat iedere muzikant in verbinding met zichzelf en het publiek, een boeiende performance kan maken. 

Met plezier optreden

Je hoeft jezelf niet te dwingen stoer te zijn als dat niet in je aard zit, of jezelf op één of andere manier anders voor te doen dan je bent. Ik wil je juist de handvatten geven om een mooi optreden neer te kunnen zetten, met respect voor jou als persoon, iets waarbij jij je happy voelt, op een podium dat bij je past.
Als eigenaar van een bloeiende lespraktijk, organiseer ik optredens voor mijn leerlingen, en leer hen van jongs af aan probleemloos op te treden zonder podiumangst. Ik heb lesgegeven op diverse scholen (voortgezet onderwijs) en ook daar leerlingen begeleid bij het spelen of zingen voor de klas, privé, in groepen en voor examens.

Ik heb besloten die jarenlange ervaring in een programma van zeven maanden vorm te geven.
Je vraagt je misschien af: Waarom zo'n lang programma?

Waarom een korte training niet helpt

Omdat ik heb gemerkt dat er na afloop van zo'n korte training vaak wel een tijdelijke positieve verandering komt, maar dat een structurele verandering van angst naar zelfvertrouwen uitblijft. Daarom heb ik een compleet nieuwe methode ontwikkeld.
De verandering van onzekerheid, angst, naar open, onbevangen optreden waarbij je het contact met het publiek niet uit de weg gaat, kun je niet maken van de één op de andere dag.
Het is een illusie te denken dat je onbewuste blokkades, angsten vermengd met passie en een authentieke wens jezelf te laten zien, kunt oplossen met een trucje. Met mijn methode kan ik je helpen om, net als ik, met volle teugen te genieten van optreden en performen. Met bezieling en een open hart straal je in de spotlights.

Stel je eens voor hoe dat zou zijn, om zonder stress, hoofdpijn, misselijkheid, klamme handen en trillende knieën gewoon je muziek uit te voeren, en mensen mee te nemen op jouw muzikale reis.....

De training is online met aandacht

Zodat je vanuit je eigen plek in je eigen tempo kunt studeren, en vooral:
Toepassen en vanaf dag 1 aan de slag te gaan met het vormgeven van een mooi optreden.
Je krijgt beproefde oefeningen, waardevolle kennis en achtergrondinformatie.
Je hoeft niet elke week ergens naar toe, en kostbare tijd te verliezen aan reizen. Tegelijkertijd houd je contact met de andere cursisten via een besloten facebook-groep, zodat je je successen, frustraties en vragen met ‘lotgenoten’ kunt delen.
Je krijgt structuur, kennis en praktische opdrachten, zodat je stapsgewijs werkt aan een je doel: ontspannen optreden. Je gaat ook voor elkaar spelen, optreden, in een veilige omgeving, waarin je positieve feedback krijgt van de medecursisten, en van mij, zodat je een sprong maakt in je ontwikkeling en je wens: spelen zonder angst binnen handbereik komt.

Voor wie:

Deze cursus is voor jou geschikt wanneer je het probleem van podiumangst echt wil aanpakken, en niet bang bent voor confrontatie met jezelf (waar we wel zacht en liefdevol mee omgaan, zodat je zelfvertrouwen kan groeien).

Voor wie niet:

Deze cursus is niet geschikt voor jou wanneer je op zoek bent naar een trucje dat je snel voor een optreden wil toepassen, waarna je weer doorgaat met de alledaagse dingen van het leven.

Wanneer:

Je kunt beginnen wanneer het jou uitkomt. Dus vandaag al. Op een dag die voor jou uitkomt.

De inhoud van het programa en de modules:

Er zijn 8 modules (ja, het lijkt wel op do-re-mi):

1.  Vergroot je plezier in het spel, met hart en ziel voor je muziek stáán
2. Speel muziek die bij jou past. Wat past bij jou?
3. Het lijf en de speler, van vechten naar samenwerken
4. Harmonie tussen instrument, muziek en jij, een zinvolle relatie
5. Het stoppen van gedachten, schakel de intrigant uit

6. Podiumtechnieken, hoe doe je dat: in de spotlights staan.
7. Betekenisvol spelen, hoe maak je de luisteraar deelgenoot van het muzikale verhaal
8. Optreden? Ja, optreden!

Elke module bestaat uit:
Een masterclass op mp3 of video over het onderwerp van de module, met een transcriptie in word of pdf.
Praktische opdrachten als Word- of Excell-bestand
Een besloten facebook-groep om je vragen, successen en problemen te delen
Een vraag- en- antwoord sessie via skype of google hang-outs. Tijdens die sessie speel je ook je muziek waar je mee bezig bent voor de andere deelnemers.
Een resultaatmeter: je vooruitgang wordt elke week zichtbaar, zodat je motivatie om door te gaan groeit.

Daarnaast krijg je:
Een live- kennismakingssessie  (skype) voor de officiële start
Twee keer live oefen-optreden* op een veilige locatie, met persoonlijke coaching. Dit is heel gaaf, om de andere deelnemers te ontmoeten, om trots te zijn op je ontwikkeling op het pad van podiumkunstenaar.
*Natuurlijk met een verzorgde lunch:). Het eerste optreden is besloten, het tweede optreden is aan het eind van het programma. Dat is open voor publiek.
Al het cursusmateriaal is downloadbaar, zodat je het telkens kunt toepassen.

Je gaat 7 maanden structureel aan de slag met het opbouwen van een stevig fundament, zodat je met een realistisch zelfvertrouwen, met passie en bevlogenheid op het podium stapt.

Gun jezelf deze kans om met hart en ziel te musiceren voor publiek en doe mee!

Als je halverwege bent, na module 4 en je merkt dat dit echt niet voor je werkt, mag je alles houden wat je tot dat moment hebt gehad en nemen we afscheid, waarbij ik je investering volledig aan je teruggeef.

Twijfel je toch nog of deze cursus je echt kan helpen: met iedere deelnemer maak ik na aanmelding een afspraak om via de telefoon kennis te maken, zodat we kunnen bespreken wat hier nog niet aan de orde is geweest.

Blijkt na het gesprek dat je er toch van afziet, of dat ik het gevoel heb dat ik je niet kan helpen, dan kun je je zonder kosten meteen makkelijk uitschrijven.

Om je de mogelijkheid te bieden om alleen te kiezen wat belangrijk voor je is zijn er 3 versies:
Basis, Plus en Compleet.

Dit is de inhoud van elke variant, inclusief je investering:

  • Betaling kan in één keer, of in makkelijke termijnen (kleine meerprijs voor de bijkomende kosten)
    Je kunt je alvast aanmelden. Ik bel je zodat we elkaar leren kennen en kunnen kijken of het klikt en je bij mij op het juiste adres bent om je podiumangst aan te pakken. Klikt het niet, dan nemen we meteen afscheid en kan je verder op je zoektocht.
    Inschrijven gaat eenvoudig via deze link:

P.S. De belangrijkste bonus was ik nog vergeten: het zelfvertrouwen dat je opbouwt komt terug in alle aspecten van je leven. Met een knipoog stuur ik je onderstaande tekst:

 

Muziekcoaching bij podiumangst

Lees verder

 

Van plankenkoorts naar podiumplezier

Lees verder