Muziek, stress en spel

Stress als atoombom

Onlangs luidde een neuropsycholoog de noodklok: er vallen veel te veel mensen uit door stress. .

Hij vergeleek de ernst van dit gegeven zelfs met het ontploffen van een atoombom: die we niet meer nodig hebben als we zo doorgaan.

Dit zie ik in mijn lessen

Ook in mijn lespraktijk zie ik het: leerlingen die uitvallen wegens een burn-out, oververmoeid zijn, klachten hebben over druk en spanning.

Ik zie het ook aan de houding van een aantal van mijn leerlingen en de hoge spierspanning in hun lijf, die invloed heeft op het plezier van spelen, de kwaliteit van de toon en het gemak waarmee je wisselt van b.v. het ene naar het andere akkoord.

Zo kan muziek helpen

Hoe komt het dat  muziek je kan helpen je beter te blijven voelen, ook als het leven tegenzit en/of je veel stress hebt?

Een interessant antwoord dat de neuropsycholoog gaf op de vraag: ‘ hoe komt die stress nu/“ was: ‘We zijn vergeten wie we zijn.’

Hierin kan muziek ons helpen: Spelen is een manier om te aarden en in jezelf te zakken. Om je eigenste ‘zelf’ te voelen en even los te laten wat je allemaal moet doen en presteren, maar er gewoon te zijn. Het is een manier om ruimte te geven aan jezelf en weer te voelen: o ja, fijn, zo. Dit geeft weer verbinding, energie en inspiratie om je taken weer op te pakken. Of je problemen aan te kunnen.

Zoals Els, die midden in een scheiding lag en daar slecht van sliep. Ze ging dan gitaarspelen tijdens die slapeloze uurtjes en dat nam die onrust weg.

Of die jongen die zijn moeder verloor en geen noot meer kon lezen door het verdriet. We zijn gaan improviseren en op het gehoor gaan spelen. Het hielp, hij kon zich uiten en ging veel spelen. Later ging hij touren met zijn band en ook nu nog is zijn gitaar zijn beste vriend.

Muziekmaken is muziek

Wat deze twee verhalen en ook andere, die ik nu niet kan noemen wegens privacy, gemeen hebben is dat muziek maken zelf als doel wordt gezien en niet als middel om b.v. Een competitie te winnen of de beste te zijn. Muziek als fenomeen dat je contact laat voelen met een dimensie in jezelf die losstaat van werk, gezondheid en die je energie geeft, harmonie en nog veel meer, gezien de reacties die ik kreeg op mijn vraag: wat is muziek voor jou?.   

Wat is muziek voor jou?

Laatst plaatste ik die vraag op linkedin, facebook en op het prikbord buiten de deur van mijn lesruimte.

Er kwamen veel reacties op en ik verbaasde me over de diversiteit van de antwoorden. Van 'leuk, fijn', tot: 'je leven, 'van levensbelang'.

Ik ga ze over een poosje verzamelen en er iets moois van maken. Jouw reactie kan daar natuurlijk ook bij.

Maar...wat als je die connectie met muziek niet voelt, als het saai is om te oefenen en meer een plicht dan een plezier en je denkt na het lezen van bovenstaande inspirerende verhalen: nou, nou, leuk, maar niet voor mij?

Tip:

Zeg, of denk voordat je gaat spelen:

"  Ik "

Dit richt de focus op jezelf en waar je mee bezig bent, waardoor je meer in het hier-en-nu komt. En muziek is altijd in het nu. (Dit kun je ook gebruiken bij presentaties, optredens, moeilijke gesprekken e.d.)
Tijden van verminderde inspiratie horen erbij. Net zoals het niet altijd zomer is, je eeuwig gelukkig bent.

Laat je daardoor niet wijsmaken dat er iets mis is. Gaat waarschijnlijk weer over. Wil je daarover praten, twee weten meer dan een, neem dan even contact op. Kost niks.

Ik ben benieuwd, of dat je helpt.